C h a m p a g n e

L i l b e r t - F i l s

Kvalitet och extravagant finess!

Med ledorden: Finess, grace och elegans, producerar vinmakaren Bertrand Lilbert endast Blanc de Blancs med låg dosage.


Vinerna är gjorda i en klassisk strukturerad stil med riklig syra som ger lång lagringspotential. Vingården grundades 1746. Bertrand brukade arbeta i ett testlaboratorium för vinodling i Epernay innan han tog över förvaltningen av denna fastighet. Michel Bettane, Frankrikes främsta vinkritiker, utnämner Lilbert som referenspunkt för långlivade klassiska Cramant. Stilen är mindre mjuk, krämig och blommig än Blanc de Blancs i de flesta stora hus kan låta den som dricker vänta: Cramant här har en stram, stålstark, rigorös kvalitet…”. Den totala produktionen är liten med endast tre cuvéer som produceras för en enorm total produktion av små 30 000 flaskor!


Familjen Lilbert är traditionella vigneroner i ordets rätta bemärkelse. Alla processer utförs av familjen själva. Den sista degorgeringen görs manuellt utan användning av is för att frysa den döda jästcellspluggen i flaskans hals – ’a la volée’. Stilen är stram, mineral, kritig, citrus och genomträngande elegans. Fantastisk sällsynt Chardonnay. Det enda problemet med dessa viner är att hitta dem, eftersom den lilla produktionen ivrigt snappas upp när de släpps av en nästan kultföljande kundkrets runt om i världen.

 

Observera att Cramant inte ska förväxlas med crémant. Crémant brukade en gång vara en term reserverad för en champagnestil med mindre tryck – och byn Cramant har faktiskt en tradition av att göra vin i en sådan stil, så mycket att Lilberts Perle en gång märktes som Crémant de Cramant. Men dessa tider är förbi och nu hänvisar crémant juridiskt till alla methode Champenoise-viner tillverkade i Frankrike men utanför Champagne-beteckningen.

Vårt sortiment av Champagne Lilbert-Fils

Champagne Lilbert-Fils

Grand Cru 2018 Extra Brut

802 kr

Champagne Lilbert-Fils

Grand Cru Brut

548 kr

Champagne Lilbert-Fils

Grand Cru Brut Magnum

1096 kr

Champagne Lilbert-Fils

Grand Cru Perle Brut

548 kr

Läs gärna mer om våra andra producenter.